Oslavy 125 let trati Opava - Svobodné Heřmanice (- Horní Benešov)

14.06.2017 00:14

 

Poslední květnový víkend roku 2017 patřil oslavám výročí trati Opava – Svobodné Heřmanice (- Horní Benešov), které slavily 125 let provozu, zahájení 4. ročníku provozu Hvozdnického expresu a 2. Setkání občanů a obcí Mikroregionu Hvozdnice.

 

Stručná historie trati:

Koncesi ke stavbě dostala Severní dráha císaře Ferdinanda v dubnu 1890. Původně 30 km trať byla uvedena do provozu 29. června 1892. Od 6. dubna 1970 je z důvodu poddolování ukončena trať ve Svodobných Heřmanicích, čímž se délka tratě zkrátila o 4 km. Do 6. dubna 2014 jezdily na trati denně osobní vlaky provozované Českými drahamiz Opavy do Jakartovic. Od pondělí 7. dubna 2014 je pravidelný denní provoz osobních vlaků zastaven. Pro velký odpor veřejnosti a také starostů ke zrušení osobní dopravy je na trati od 5.července 2014 zajišťován letní víkendový provoz soukromých osobních vlaků společnosti Railway Capital. Tyto výletní vlaky se těší velkému zájmu cestujících. Provoz byl postupně rozšířen na 4 měsíce (červen – září), vlaky zajíždějí opět až do Svobodných Heřmanic a víkendový provoz je doplňován i jedním pátečním večerním spojem a letními svátečními jízdami. Pro větší počet cestujících a kol jezdí podle potřeby samostatný motorový vůz 810 doplněn přívěsným vozem 010.

 

Oslavy výročí:

V sobotu 27. května 2017 proběhlo ve Slavkově u Opavy na fotbalovém hřišti Setkání občanů a obcí Mikroregionu Hvozdnice, které bylo spojeno s oslavami 125 let výročí trati Opava – Svobodné Heřmanice (- Horní Benešov). Aby byla oslava na první pohled patrná, jezdil na všech 3 spojích historický motorový vůz M131.1443 Hurvínek společně se svým přípojným vozem Clm. Souprava patří Spoločnosti Považskej Dráhy Žilina. Ranní spoj jela tato 2vozová souprava sama. Polední spoj byl posílen o motorový vůz 810 611 a přívěsný vůz 010 v retronátěru. Spoj ze Svobodných Heřmanic do Slavkova se postupně zaplňoval cestujícími a účinkujícími jedoucí na Setkání do Slavkova. Před nádražím ve Slavkově čekalo na slavnostní vlak asi 100 lidí a přivítání provedly děti ze Základní školy Slavkov. Cestující ze zcela zaplněného vlaku vystoupili a přesunuli se na fotbalové hřiště, kde probíhal kulturní a zábavní program s občerstvením. Jízdní řád poledního i večerního páru vlaku byl upraven, aby se cestující dostali historickým vlakem na i z akce. Po příjezdu z Opavy byl večerní spoj ze Slavkova do Svobodných Heřmanic opět zcela zaplněn. Po příjezdu zpět do Opavy se historická a „běžná“ souprava rozdělila a Hurvínek čekal na další svůj výkon v neděli.

 

V neděli pokračovaly oslavy již „jen „ jízdami historického motorového vlaku Hurvínek se svým přípojným vozem. Po večerním příjezdu ze Svobodných Heřmanic se Hurvínek vydal zpět ke své domoviny – do Púchova. Všechny spoje byly slušně zaplněny a cestující byli spokojeni.

 

Historický motorový vůz jezdil po celý víkend bez jakýchkoliv problémů a přispěl tak k úspěchu celých oslav výročí. Pro všechny cestující a zájemce obecně byla jak v historických vlacích, tak v areálu slavkovského hřiště připravena řada produktů, vztahujících se k výročí trati, nebo k železnici obecně. Protože počasí bylo po celý víkend také vyloženě dokonalé, tak se oslavy povedly a jak cestující, tak starostové a zástupci dopravce byli spokojeni.

 

Videoreportáže můžete shlédnout na odkazech níže.

Fotopříloha je součístí tohoto článku.

 
Pavel Horna

 

Óda pro Hvozdnický expres:

www.youtube.com/watch?v=KPP0koCr5aY&feature=youtu.be

 

Reportáž z oslav trati a 2.Setkání občanů a obcí Mikroregionu Hvozdnice:

www.youtube.com/watch?v=gxp7V-xTVjc

 

 

Jízdní řád a ceník, podle kterého se jezdilo během víkendu, kdy probíhaly oslavy trati.

Oslava výročí 125 let trati Opava - Svobodné Heřmanice (-Horní Benešov).pdf (962,2 kB)

 

Fotogalerie: Oslavy 125 let trati Opava - Svobodné Heřmanice (- Horní Benešov)

/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2441-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2444-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2465-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2468-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2476-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2477-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2485-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2497-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2505-jpg/
/album/fotogalerie-oslavy-125-let-trati-opava-svobodne-hermanice-horni-benesov/img-2512-jpg/

Vyhledávání

Kontakt

Pavel Horna Pavel Horna
17.listopadu 14
Opava 6 - Kylešovice
747 06